Skip to content
Digital Kommunikatör

Yrkesguide: Digital Kommunikatör

I dagens digitaliserade värld har rollen som Digital Kommunikatör blivit alltmer central för företag och organisationer. En Digital Kommunikatör arbetar med att skapa och distribuera innehåll genom digitala kanaler för att nå och engagera en målgrupp. Denna yrkesguide ger en djupdykning i vad de gör, vanliga arbetsuppgifter, löneutsikter, framtidsutsikter, och den utbildning som krävs för att bli framgångsrik i yrket.

Vad gör en Digital Kommunikatör?

En Digital Kommunikatör är ansvarig för att hantera och utveckla en organisations digitala kommunikation. Detta innefattar att skapa och publicera innehåll på webbplatser, sociala medier, nyhetsbrev och andra digitala plattformar. Målet är att bygga och stärka varumärket samt att kommunicera effektivt med olika målgrupper. En Digital Kommunikatör analyserar även data för att förstå publikens beteende och anpassar strategier därefter för att maximera engagemang och räckvidd.

arbetsuppgifter digital kommunikatör

Vanliga arbetsuppgifter för en Digital Kommunikatör

Digitala Kommunikatörer har ett brett spektrum av arbetsuppgifter som kan variera beroende på organisationens storlek och behov. Här är några vanliga arbetsuppgifter:

  1. Innehållsskapande: Skriva blogginlägg, artiklar, inlägg på sociala medier, pressmeddelanden och andra typer av innehåll som speglar företagets röst och budskap.
  2. Sociala medier: Hantera och uppdatera företagets sociala mediekanaler, inklusive att skapa och schemalägga inlägg, svara på kommentarer och meddelanden, och interagera med följare.
  3. E-postmarknadsföring: Skapa och skicka nyhetsbrev och andra typer av e-postkampanjer för att hålla målgruppen informerad och engagerad.
  4. SEO och SEM: Optimera webbplatsens innehåll för sökmotorer (SEO) och hantera betalda sökannonser (SEM) för att öka synligheten i sökresultat.
  5. Analys och rapportering: Analysera data från webbplatser och sociala medier för att förstå vad som fungerar och vad som kan förbättras. Skapa rapporter som visar resultat och insikter.
  6. Projektledning: Samordna digitala kommunikationsprojekt, från planering till genomförande, och samarbeta med olika avdelningar och externa partners.

Lön – vad tjänar en Digital Kommunikatör?

Lönen för en Digital Kommunikatör kan variera beroende på erfarenhet, utbildning och arbetsgivare. Enligt aktuella lönestatistik ligger medellönen för en Digital Kommunikatör i Sverige mellan 35,000 och 45,000 kronor per månad. Medianlönen är enligt Sveriges Kommunikatörer 42 800 kr. Nyexaminerade kan förvänta sig att börja på en lägre lön, medan erfarna yrkesverksamma kan tjäna betydligt mer.

Hur ser framtiden ut?

Framtiden ser ljus ut för Digitala Kommunikatörer, eftersom efterfrågan på just digital kommunikation fortsätter att växa. Allt fler företag inser vikten av att ha en stark digital närvaro, vilket innebär fler möjligheter och karriärvägar för dem inom detta yrke. Teknologiska framsteg och förändringar i konsumentbeteende skapar också nya utmaningar och möjligheter för Digitala Kommunikatörer att utvecklas och anpassa sina färdigheter.

Behöver du rekrytera eller hyra en Digital Kommunikatör?

Med vår specialistkompetens inom marknad och kommunikation, hjälper vi dig snabbt att hitta rätt person för dig och din verksamhet!

Vilken utbildning & erfarenhet behöver du?

För att bli en Digital Kommunikatör krävs det ofta en relevant utbildning inom områden som kommunikation, marknadsföring, journalistik eller medievetenskap. Både universitet, högskolor och YH erbjuder specialiserade program och kurser inom digital kommunikation och marknadsföring. Utöver formell utbildning är praktisk erfarenhet otroligt värdefull. Detta kan du få genom praktikplatser, deltidsjobb eller volontärarbete inom kommunikation och marknadsföring.

Personliga egenskaper för att lyckas som marknadsansvarig

– Kommunikativ förmåga
– Kreativitet
– Analytisk förmåga
– Organisationsförmåga/Projektledning
– Teknisk kunskap
– Anpassningsbarhet

Let’s talk!

Kontakta oss så ser vi tillsammans till att arbetslivet blir ett roligt och fartfyllt äventyr!

Bli inspirerad

Ta del av mer inspiration här
Event

Webinar 24-månadersregeln

mångfald i rekrytering
Blogg

”Diversify or die” – Rekryterarnas roll i mångfaldsfrågan.

I dagens dynamiska och globaliserade värld är mångfald och inkludering inte längre en lyxfråga utan en nödvändighet för företagens överlevnad och framgång. Det låter rimligt, ellerhur? Ändå är vi långt ifrån målet här i Sverige. I våras hade Wise Professionals nöjet att prata med Amanda Lundeteg, VD för Allbright om ämnet.
Blogg

Poddtips: Bli en bättre, smartare och skarpare marknadsförare i sommar!

Vi har samlat de bösta poddarna för dig som vill utvecklas som marknadsförare. Perfekt för lite sommarlyssning i hängmattan!
konsult marknadsföring kimm
Success Story

Stärk ditt marknadsteam med en konsult!

Läs vår success story, ett case med Wolters Kluwer, där deras Marketing Director berättar varför de valt att ta in två konsulter genom oss på KiMM.
Trender inom marknadsföring
Blogg

Fall inte för nästa trend, men hamna inte efter heller.

Som marknadsförare idag ingår det nästan i arbetsbeskrivningen att vara en mångsysslande generalist. Med tanke på hur snabbrörligt landskapet vi lever i är, med nya kanaler, plattformar och tekniker som ploppar upp varje dag så hjälper det om vi är nyfikna av naturen. Men var får nyfikenheten plats att frodas om kalendern är full?
Blogg

Hur ser framtiden ut för inhouseavdelningen?

I USA har ca 80% av företagen en egen inhouseavdelning för marknadsföring. I Sverige ligger siffran runt 60%. Innebär detta att reklambyrån är död? Att alla borde ha en inhousebyrå? Och hur jobbar vi bäst med konsulter och specialister?
Success Story

Att rekrytera en nyckelperson snabbt & kostnadseffektivt!

Att snabbt hitta en medarbetare som passar in i kulturen, förstår affären och projektleder som en stjärna var uppdraget. Läs mer om hur KIMM stöttade Marknadsföreningen Stockholm när dem behövde en ny Medlemsansvarig.
Event

Nätverket MiS Inhousecheferna: Ledarskapet och kulturen – viktiga framgångsfaktorer

Event

E-kaffe med årets marknadschef!

Event

Wiseful Learning #37 – Rekryteringsbolagen – Näringslivets grindvakter

Guide

Strategier och trender 2024

Efter ett utmanande år där marknads- och kommunikationsavdelningar stått inför budgetmässiga prövningar och resursbegränsningar, är det nu dags att blicka framåt. Utforska strategierna och trenderna som kommer vara avgörande för att ta marknadsföring till nya höjder. Följ med oss när vi granskar hur personalisering blir nyckeln till att skapa meningsfulla upplevelser och når målgrupper på djupet.
Blogg

Så leder du ett hållbart och framgångsrikt marknadsteam

En roll med stora utmaningar i ständig utveckling. Marknadschefen förväntas ofta ha svar på allt – men hur skapar man ett hållbart team och vad ska man lägga fokus på? Experterna Marie och Maggie ger sina bästa tips för hur man lyckas i sin roll i tuffare tider.
Blogg

Vinn en exklusiv Teamutvecklings-workshop!

Vill du ta ditt team till nya höjder? Nu har du chansen att vinna en spännande och interaktiv workshop i teamutveckling från vår partner Alva Labs! Den är speciellt anpassad för upp till 10 personer. Under 1,5 intensiva timmar kommer ni tillsammans att utforska och utveckla er teamdynamik på djupet.
Blogg

Retorik 101: Så kommunicerar du marknadsavdelningens värde

En stor del av ditt jobb som marknadschef är att kommunicera marknadsavdelningens värde och bidrag till företagets framgång. En välutformad och övertygande kommunikation är nyckeln till att intebara stärka ditt team utan också att få övriga delar av organisationen att förstå och uppskatta den betydelsefulla roll som marknadsföring spelar.
Blogg

Minskad marknadsbudget? Prioritera rätt!

I en värld där företagsbudgetar ständigt är under press är det inte ovanligt att marknadsavdelningar får klara sig med mindre resurser – både i form av pengar och medarbetare/kompetens. Men även om du har en minskad marknadsbudget finns det många sätt att nå dina mål utan att bränna hål i fickan. Så med en minskad budget? Var bör du lägga din tid?
Blogg

Från brand fatigue till mer hjärta och integrering

Aldrig någonsin har omvärlden förändrats i den takt som den gör idag. De senaste åren har vi sett en explosion av innovationer och teknik som har förändrat sättet vi når ut till och engagerar våra målgrupper. I en värld som ständigt förändras blir marknadsförarens roll att lyckas sticka ut ur bruset och att lyckas anpassa sig efter det ständigt föränderliga beteendet hos målgruppen. Vilka trender kommer att färga marknadsföringslandskapet under de kommande 10 åren?
Blogg

Marknadsbranschens (r)evolution – har vi hängt med?

Under de senaste tio åren har marknadskommunikation utvecklats i en rasande takt. Med ökad användning av teknologi och förändrade konsumentbeteenden har yrkesområdet genomgått en betydande förändring. Frågan är, har vi hunnit med?
Event

Upptäck kraften med ChatGPT inom marknadsföring

Webinar
Blogg

Gasa eller bromsa i lågkonjunktur?

Visste du att studier av tidigare lågkonjunkturer visar tydligt att de som vågade agera kraftfullt genom att prioritera, investera och satsa på optimering var de som klarade sig bäst?
Event

Så bygger du ett hållbart marknadsteam!

Ta del av mer inspiration här